středa 1. dubna 2015

Slovníček základních pojmů

Cvičení Pilates má svůj specifický slovník, s jehož výrazy se budete opakovaně setkávat. Vaším cílem bude vrýt si tyto fráze a pojmy do paměti, aby se staly přirozenou součástí vašeho tréninku.


Bederní dýchání
Bederní dech- hlubší varianta nádechu a výdechu  laterálního, postupujeme stejně, ale dech je prohloubený, představíme si, že chceme roztáhnout oblast beder nádechem, ale oblast pupku je stále zpevněná!
Chodidla "flex" (fajfky)
Položet chodidla kolmo k podložce, přičemž pohyb vychází z hlezenního kloubu. Tlačte paty vřed od těla, ale prsty se přesto pokuste udržet volně.
Chodidla "point" (napnuté špičky)
Chodidla mají napnuté špičky, přičemž postavení opět vychází z hlezenního kloubu. Přitáhněte paty k lýtku a lehce natáhněte prsty.
Laterální dýchání (mezižeberní)
Dnešní Pilatesova metoda cvičení využívá jednoduché dýchací techniky známé jako laterární dýchání. Naše plíce jsou uloženy v hrudním koši. Pro ženy je typické apikální dýchání, při němž se zvedají ramena a hrudník, zatímco muži mají sklon k bráničnímu dýchání, při kterém se zvedá břicho. Při cvičení podle Pilatese praktikujeme laterální dýchání, kdy se při každém nádechu hrudník rozpíná do stran. Tato technika nám umožňuje držet břicho zatažené a horní část těla uvolněnou.

Leh na zádech v pozici "imprint"
V lehu na zádech zvednete chodidla z podložky. Následkem napětí břicha se pánev poněkud překlopí dozadu. Kostrč ucítíte lehce na položce. Hrboly kyčelních kostí leží trochu hlouběji než stydká kost.

Leh na zádech v neutrálním postavení
Ležíte na zádech, nohy jsou pokrčené a chodidla spočívají na podložce. Pánev a páteř jsou v neutrální poloze. Kostrč cítíte těžce spočívat na podložce. Hrboly kyčelních kostí a stydká kost leží ve stejné úrovni.

Nohy "tabletop"
Zvedněte nohy z podložky. Nohy jsou rovnoběžné, u sebe a ohnuté. Při pohledu ze strany svírají trup se stehny a stehna s holeněmi vždy pravý úhel. Obě holeně držíte rovnoběžně s podlahou.
Pilatesův postoj
Stažení hýžďových svalů a zadní strany stehen tak, aby stehna byla vytočena ven a špičky tvořily písmeno "V". Jde o pozici, kdy stojíte vzpřímeně, paty u sebe, špičky od sebe. Vědomě propojíte linii zad od temene po kostrč, ramena stáhnete dolů a začnete správně dýchat tak, aby se vám hýbal hrudní koš. Už tento pilates cvik je sám o sobě náročný a vyplatí se naučit se ho od zkušeného lektora.
Rolování páteře
Pomalý, plynulý pohyb páteře obratel po obratli.
"Scoop"
Ležíte v poloze "imprint" na zádech. Napněte břišní svaly a nadzdvihněte horní část těla. Brada je souběžně s hrudníkem, pohled směřuje ke stehnům. Zdvihněte od země paže a nakonec i nohy s napnutými špičkami. Držte je jen v takové výši, abyste stále setrvali v poloze "imprint".

Stabilizovat
Aktivací svalů středu těla uvést trup do stabilní pozice.
Vzpor klečmo (klek)
Klečíte se vzpřímenou horní částí těla. Postavení pánve a páteře je neutrální. Při pohledu zepředu prochází středem myšlené spojnice kolen, koleny, hrbolů kyčelních kostí a ramenních kloubů svislá přímka. Obě ramena se nacházejí na stejné úrovni, boky jsou ve stejné výši.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...