středa 1. dubna 2015

Základní principy Pilates


Následující principy jsou základem pro cvičení PILATES.
 
Joseph Pilates zformuloval šest základních principů, které zlepší kvalitu vašeho cvičení. Tyto zásady se neomezují ovšem pouze na jeho metodu; lze je uplatnit při jakémkoliv typu cvičení i nejrůznějších každodenních aktivitách.
 
Neexistuje talent na Pilates, rozhodující je vůle! Metoda Pilates za to určitě stojí, vždyť v ní je moudrost, vášeň i disciplína, pokora i odvaha...
  • Koncentrace: mysl se soustředí na to, co dělá tělo. Zaměřte veškerou svou pozornost na správné provádění cviků. Uzavřete se sami do sebe a během cvičení zapomeňte na vnější svět.
  • Kontrola: podporuje koordinaci těla,soustředíme se na to, aby pohyby nebyly nedbalé a nahodilé. Pokuste se cviky provádět se stejným ovládáním těla jako gymnasta nebo tanečník. Tímto způsobem si intenzivněji procvičíte tělo, ale zároveň je ochráníte před zraněním.
  • Plynulost: pohybujeme se pomalu a elegantně, spojíme pohyb s dechem. Vychutnejte si každý nepatrný detail jednotlivých cviků a všímejte si, jak jsou vaše pohyby díky tomu stále plynulejší a půvabnější.
  • Dýchání: Pilates napsal: "Především se naučte správně dýchat". Pilatova metoda posiluje plíce i svaly. Hluboký nádech podporuje okysličování krve a důsledný výdech pomáhá při aktivaci hlubokého svalstva. Uvědomělé dýchání uvolňuje a vytváří vlastní rytmus, který vám pomůže při cvičení.
  • Přesnost: jeden jediný precizně provedený Pilatův pohyb přinese víc užitku než deset nedbale provedených cviků. Každý cvik se proto provádí jen párkrát - kvalita je důležitější než kvantita.
  • Koncentrace na střed: soustředíme se na vtažené břicho tzv. pupík u páteře. Myslete na to, že každý pohyb by měl vycházet ze středu těla. Pouze optimální souhra břišních a zádových svalů a svalů pánevního dna vám vytvoří silný a stabilní střed těla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...