čtvrtek 2. dubna 2015

21. Side Kick

Cvik "Side Kick" (kopání v lehu na boku) zlepšuje pohyblivost kyčelního kloubu a protahuje a posiluje hýžďové svalstvo. Při lehu na boku nejprve stabilizujte trup. Aby se tento cvik stal výzvou, švihnete nohou dopředu a dozadu za tělo. Pohyb ale musí být jen natolik dynamický, abyste napnutím hlubokého svalstva ještě dokázali udržet trup v klidu.

Výchozí pozice:
Leh na levém boku. Nohy leží na sobě a jsou natažené ve 30stupňovém úhlu dopředu. Chodila jsou flexovaná. Opřete se pravou rukou před hrudníkem a položte si hlavu na levou paži. Nejprve odtáhněte od podložky pas, poté zvedněte pravou nohu do výšky kyčle.

1. Nádech - vykopněte pravou nohou vpřed. Jednou pomalu a kontrolovaně zapružte.

2. Výdech - natáhněte teď pravou nohu za tělo. Chodidlo je přitom "point".

3. Nádech - vykopněte opět pravou nohou před tělo a znovu jednou pomalu a kontrolovaně zapružte. Chodidlo je přitom opět ve flexi.
4. Výdech - Natáhněte pravou nohu ještě jednou dozadu. Chodidlo opět "point".
Opakování: Kopněte 8-10krát dopředu a dozadu. Pak vyměňte strany.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Varianta A: Aby byl leh na boku stabilnější, ohněte spodní  nohu a natáhněte ji asi v 90stupňovém úhlu před tělo.
Varianta B: Položte si ruce za hlavu, přitiskněte spodní loket do podložky a aktivujte postranní břišní a zádové svalstvo. Zvedněte trup. Ramena a uši leží daleko od sebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...