úterý 31. března 2015

11. Saw

"Saw" (pila) kombinuje otáčení, ohýbání a napřimování páteře, a tak zlepšuje její pohyblivost. trénuje jednak hluboké a postranní svalstvo trupu při otáčení, jednak zádové svalstvo hýbáním a napřimováním. Poklud cvik provádíte s nataženýma nohama, protahujeme zároveň i zadní stranu stehen.
Cvik,, Saw,, patří mezi ty náročnější cviky. Především kvůli naším zkráceným šlachám. Proto vám doporučuji, abyste si nejprve velmi pozorně přečetli popis správného provádění a pozorně prohlédli obrázky.

Výchozí pozice:

Sednete si, roznožíte nohy do tvaru V tak, abyste je dokázali udržet natažené v kolenou (kdo má příliš zkrácené šlachy, může mít kolena mírně ohnutá)
ruce rozpažíte do tvaru V, stejně jako nohy
flexe chodidla směrem vzhůru
hlava je přirozeným prodloužením páteře
ramena odtáhnete co nejdále od uší, lopatky zatlačíte k sobě
přitlačíte pupek k páteři, stáhnete pánevní dno a zpevníte powerhouse
Hluboce se nadechněte nosem, pořádně do žeber. Snažte se vytáhnout vzhůru od bederní části páteře a vydržet tak během provádění celého cviku. S výdechem ústy zatáhněte pupek k páteři, stáhněte pánevní dno, zafixujte powerhouse. Krásné zpevnění začněte rotovat ve směru pravou rukou k levé noze. Levou ruku i dlaň přitom otáčejte vzad - za záda. Obě ramena se snažte neustále zatlačovat co nejdál od uší
První fáze

pravá ruka je v paralelní pozici s levou nohou
obě chodidla jsou stále flexovaná
levá ruka je za zády
obě ramena stlačené co nejdále od uší a lopatky zataženy k sobě
hlava je mírně nakloněná k levé noze
přitahujte se břichem ke stehnu a jakoby jste pravou ruku natahovali k flexovanému chodidlu levé nohy
pořádně vydechujte, stahujte při tom pupek k páteři a zatahujte pánevní dno
S nádechem se vraťte opět do výchozí pozice. S výdechem vše zopakujte na druhou stranu. Začněte se levou rukou předklánět k pravé noze. Pravá ruka směřuje otočenou dlaní za záda. Pořádně vydechujte a snažte se dodržovat všechny principy metody Pilates.
Cvik opakujte na každou stranu 4-5x






Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...