pátek 27. března 2015

Život a dílo Josepha Hubertuse Pilata

Pilatovo cvičení není vynález generace soudobých fitness center. Tento systém cvičení vyvinul Joseph Hubert Pilates, který se narodil nedaleko Düsseldorfu v roce 1880. Již jako malý chlapec trpěl řadou onemocnění, jako chronickým astmatem, rachitidou (křivicí) a dalšími, které mu oslabovaly tělo. Zlepšit svůj zdravotní stav zkoušel pomocí sportu, především silovým tréninkem, s gymnastikou, šermem či boxem. Plaval, potápěl se, lyžoval. A díky své pevné vůli a chuti do života již ve svých 14 letech měl natolik vypracované atletické tělo, že stál modelem pro anatomické výukové modely. Tím se stal z neduživého dítěte silný mladý muž.
 
Pilates postupně vyvinul vlastní cvičební metodu, která byla založena především na precizních a kontrolovaných pohybech a kterou později charakterizoval pojmem "contrology" (kontrologie).
 

Roky v Anglii


Ve třiceti letech se odstěhoval do Anglie, kde chtěl začít profesionální kariéru boxera. Nejprve si ale musel vydělat na živobytí. Vyučoval tedy zaměstnanec Scotland Yardu sebeobraně. Po vypuknutí první světové války byl internován na ostrov Man, kde společně se svými spoluvězni cvičil podle své speciální metody a když tábor bez újmu přečkal ničivou chřipkovou epidemii v roce 1918, bylo to mimo jiné přisuzováno neobyčejně dobrému zdravotnímu stavu obyvatel tábora, získanému právě tímto cvičením. Díky této skutečnosti byl Pilates uvolněn z tábora a přesazen do nemocnice na ostrov Man. zde dále uplatňoval svoje zásady a pohybové metody uváděl do praxe. Kromě vlastnoručně vyrobených dřevěných pomůcek a konstrukcí používal k rehabilitaci válečných invalidů a pacientů také nemocniční postele, na které připevnil různé pružiny, ručníky a provazy. Ty měly šetrně podporovat protahovací a posilovací cvičení u pacientů proti jemnému odporu.
 

Ve vlastním studiu

Po skončení války se vrátil Pilates zpět do Německa, ale v roce 1926 se rozhodl doprovodit boxera a pozdějšího mistra světa v těžké váze Maxe Schmelinga do New Yourku. Během plavby do USA se na lodi seznámil se svou pozdější ženou Klárou, zdravotní sestrou, která jeho myšlenky nadšeně podporovala. Společně poté na newyourské Broadwayi založili pohybové studio. zde Pilates pokračoval ve výuce. Velký ohlas měly jeho nezvyklé tréninkové metody mezi tanečníky, umělci a herci. V roce 1934 vydal Pilates svou první knihu "Your Health" (Tvé zdraví). V roce 1945 pak knihu "return to Life through Contrology" (Návrat k životu díky kontrologii), která byla Pilatovým stěžejním dílem. V této knize zveřejnil mimojiné svá cvičení v poloze na zemi. Fotografie v knize zachycují samotného Pilata v jeho více než 60ti letech.
 

Odkaz

Joseph H. Pilates vyučoval až do konce svého života. Zemřel v New Yorku roku 1967. Jeho cvičební metoda se neustále upravuje a doplňuje v souladu s moderními lékařskými a fyziologickými poznatky a program dnes obsahuje asi 500 cviků. Základ metody přitom stále ještě tvoří cvičení na zemi. Díky těmto cvikům můžete při pravidelném a pečlivém cvičení stabilizovat a posílit centrum těla, napřímit obratle, vytvarovat svaly, zvýšit svou flexibilitu, nacvičit si koordinaci pohybů, ale především vnímat své tělo. Výsledkem bude pěkný vzhled a báječný, přirozený šarm.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...