úterý 31. března 2015

17. Bicycle

Cvik "Bicycle" popř. "Bicycle in Air" (jízda na kole) se odlišuje od "nůžek" jen pohyby nohou. Protože je však průběh tohoto pohybu opravdu komplexní, podporuje i zlepšení koordinace. Jeďte nejprve dopředu, pak šlápněte de pedálů i nazpět.

Varianta:

Zůstaňte ležet na zádech a nacvičujte nejprve jen pohyb nodou. Zvedněte k tomu hlavu a ramena z podložky. Položte hlavu do dlaní a dívejte se na nohy, s nimiž budete šlapat na kole až 10x dopředu a pak dozadu.

Bicycle in Air

Výchozí pozice:

Leh na zádech v pozici "imprint". Uveďte nohy do pozice "tabletop". Potom je natáhněte a spusťte, ale jen natolik, abyste je vydrželi v poloze "imprint". Paže leží podél těla a dlaně jsou otočené dolů.
1. Nádech - Přitáhněte natažené nohy nad střed těla, až se kostrč trochu nadzvedne z podložky. Odpoutejte se pak obratel po obratli od podložky. Nohy posuňte za hlavu rovnoběžně s podložkou.

2. Výdech - Držte trup v lehkém zakulacení. Ke zvednutí nohou napněte hýžďové svaly, prsty na nohou směřují ke stropu. Ruce podpírají pánev.
3. Nádech - Natáhněte levou nohu vpřed a pravou za hlavu. Nohy pěkně protáhněte do délky. Jste nyní v pozici "nůžek".
4. Výdech - Ohněte levé koleno a natáhněte chodidlo k podložce, potom k hýždi.
5. Nádech - Natáhněte levou nohu a přesuňte ji za hlavu. Zároveň pravou nohu natáhněte vpřed chodidlem k podložce. Nohy tvoří nůžky.
6. Výdech - Ohněte pravou nohu v koleně. Chodidlo míří nejprve k podložce, potom k hýždím.
7. Nádech - Natáhněte pravou nohu a přesuňte ji za hlavu. Zároveň natáhněte levou nohu dopředu, chodidlem směrem k podložce. Nohy jsou opět v postavení nůžek, vystřídaly se a jsou propnuté do délky.
Po poslední výměně natáhněte nohy směrem ke stropu a záda opět pomalu, obratel po obratli, položte na podložku.
Opakování: "Šlapejte do pedálů" vždy 5-10x dopředu i dozadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podzimní kraniosakrální jóga

Pro všechny, kteří už zakusili kouzlo kraniosakrální jógy, opět otvírám nový kurz  :-)   Začínáme příští středu a moc se na vás těším!...